top of page

Jak robić przyjęcia i nie zwariować? 5 sposobów jak zrobić to sprawnie i mieć z tego frajdę

  • Zdjęcie autora: Wnętrzara Ania
    Wnętrzara Ania
  • 15 cze
  • 2 minut(y) czytania
Planowanie przyjęcia w domu – kobieta podaje kawę, ciasta na stole, kwiaty

Organizujesz przyjęcie, a chcesz, żeby wszystko było dopięte na ostatni guzik, ale bez stresu i biegania w panice z makijażem rozmazanym od potu? Da się! Poniżej znajdziesz kilka moich zasad, które od lat pomagają mi przygotować domówki, urodziny, śniadania dla przyjaciół czy większe spotkania rodzinne – z głową, spokojem i przyjemnością.


1. Dobra organizacja to podstawa

Nie ma nic gorszego niż „jakoś to będzie”. Wcale nie będzie - chyba że chcesz witać gości z makijażem na połowie twarzy, przypaloną zapiekanką i wielkim stresem. Dlatego planuję wszystko od A do Z z wyprzedzeniem.


Co przygotowuję:

  • listę gości

  • listę potraw

  • listę zakupów (spożywcze i techniczne – np. serwetki, świece, świeże kwiaty)

  • listę rzeczy do zrobienia (kupić, wyprać, przynieść z piwnicy, itd.)


Nie zostawiam tego w głowie. Zapisuję - to pomaga mi się nie rozpraszać i wiem, co już mam z głowy.


2. Dzień przed robisz wszystko, co się da

Nie zostawiaj nic na ostatnią chwilę, jeśli nie musisz. Dzień przed prasuję serwetki i obrus, szykuję swoje ubranie, dekoruję stół (albo chociaż ustawiam naczynia). I przede wszystkim gotuję – wszystko, co można zrobić wcześniej, robię wcześniej. Dzięki temu w dniu przyjęcia robię już tylko te rzeczy, których nie mogłam zrobić wcześniej, bo np. muszą być jak najświeższe.


3. Pojemniki i półprodukty to Twoi najlepsi przyjaciele

Dobrze mieć w kuchni zapas pojemników z pokrywką - możesz w nich przechowywać gotowe rzeczy: pokrojone warzywa, gotowe sosy, czy inne półprodukty. Dzięki temu w dniu imprezy będziesz spokojniejsza, bo wszystko masz pod kontrolą.


Pomyśl wcześniej: co możesz pokroić, podsmażyć, zmiksować, upiec, żeby skrócić pracę w dniu imprezy. Nawet umycie, wysuszenie i pokrojenie zieleniny dzień przed robi różnicę!


4. Zaplanuj gotowanie mądrze – podział pracy i czasowy flow

Gdy jedna potrawa piecze się 40 minut – to idealny moment, żeby w tym czasie:

  • ogarnąć kolejną rzecz z listy,

  • nakryć stół,

  • wymieszać składniki na coś innego.


Wiem, że brzmi banalnie, ale naprawdę wiele osób nie ogarnia, ile czasu można odzyskać przez dobre planowanie kolejności działań.

Niektóre rzeczy po prostu muszą „odstać swoje” – gaspacho musi puścić sok, ciasto musi się schłodzić, tort się przegryźć. Wpisz to sobie w plan, żeby nie mieć niespodzianek.


5. Zostaw sobie luz i czas na makijaż

Zaplanuj sobie, że ostatnie 40-60 minut przed przyjściem gości masz tylko dla siebie. Żeby się ubrać, umalować, ogarnąć włosy, chwilę odsapnąć czy zrobić zdjęcia twojego pięknego stołu. Nie zapominaj o tym czasie. Inaczej z jednego wiru wpadniesz od razu w drugi.



Masz swoje patenty na organizację przyjęcia w domu? Wrzuć na stories i oznacz mnie – z przyjemnością podejrzę, jak sobie radzisz @wnetrzara.ania 💛


Stół przygotowany na domowe przyjęcie – biała zastawa, kwiaty, świeczki i lniany obrus.
Planowanie przyjęcia w domu – kobieta serwuje tort urodzinowy
Detal dekoracji stołu na domowe przyjęcie – złożona lniana serwetka, kwiaty i wazon, cytryny, dekoracje.
Detal dekoracji stołu na domowe przyjęcie – złożona lniana serwetka, kwiaty i szkło.

bottom of page