Tarta pistacjowa z malinami (mazurek pistacjowy)
- Wnętrzara Ania
- 14 maj
- 2 minut(y) czytania
Krucha tarta z pistacjowym ganache i malinami to przepis z rodzaju tych, które wyglądają imponująco, smakują obłędnie, a w rzeczywistości są do zrobienia nawet w zwykłe popołudnie. Połączenie lekko kwaśnej konfitury z aksamitną słodyczą białej czekolady i pasty pistacjowej robi robotę.

Składniki
Kruchy spód:
200 g mąki pszennej
110 g zimnego masła
60 g cukru pudru
2 żółtka
Szczypta soli
Konfitura malinowa:
300 g mrożonych malin
25–30 g cukru (w zależności od preferencji)
sok z ½ cytryny
6 g żelatyny namoczonej wcześniej w 30 g zimnej wody (opcjonalnie)
Ganache pistacjowy:
200 g białej czekolady
80 g śmietanki 30%
50 g pasty pistacjowej 100% (używałam ostatnio takiej 45% i też się udało)
Przygotowanie
Kruchy spód:
Przesiej mąką i cukier puder do misy miksera.
Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i miksuj na niskich obrotach do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Dodaj żółtka, krótko wymieszaj tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto się nie skleja – dodaj 1 łyżkę zimnej wody.
Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na min. 30 minut
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę (ok. 23 cm średnicy).
Wstaw do lodówki na 10 minut.
Zimny spód piecz w 180°C przez ok. 20 minut, aż będzie złoty.
Konfitura malinowa:
Do garnka wrzuć maliny i cukier. Gotuj, aż owoce się rozpadną.
Jeśli chcesz użyć żelatyny, to w tym czasie namocz żelatynę w zimnej wodzie. Jeśli nie, to gotuj maliny ciągle mieszając, tak długo aż zgęstnieją.
Zdejmij z ognia, (ewentualnie) dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści.
Odstaw do przestudzenia. Po schłodzeniu wyłóż konfiturę na upieczony spód. (Chociaż ja lałam taką mocno ciepłą i też było ok).
Ganache pistacjowy:
Do miski wsyp białą czekoladę i pastę pistacjową. Rozpuść w kąpieli wodnej.
Zagotuj śmietankę i zalej nią czekoladę z pastą. Wymieszaj do połączenia. Jeśli nie chce się łączyć, to mieszaj dalej, zdarza się, że wymaga to więcej czasu.
Wylej ganache na wierzch konfitury.
Schłódź ciasto przez kilka godzin. Na koniec możesz udekorować je pistacjami, malinami liofilizowanymi, a nawet drobno pokrojoną suszoną żurawiną.
To ciasto nie tylko pięknie wygląda — ma też w sobie idealną równowagę smaków: słodkość, kwasowość i kremowość.
Smacznego,
wasza Ania




Przepis jest lekką modyfikacją przepisu Agi Bartkowicz.