Tort z truskawkami i bitą śmietaną - klasyczny i najprostszy
- Wnętrzara Ania

- 15 cze
- 2 minut(y) czytania

To najprostszy i najbardziej klasyczny tort na świecie - nasączony biszkopt, bita śmietana i świeże owoce. Nic więcej nie potrzeba. Robię go od wielu lat, jest lekki i po prostu idealny. Dobry, taki nie za słodki i z owockiem ;)
Biszkopt (rzucany)
Składniki:
5 dużych jajek
165 g (czyli 3/4 szklanki) drobnego cukru do wypieków
115 g (około 3/4 szklanki) mąki pszennej tortowej
45 g (1/4 szklanki) skrobi ziemniaczanej(używamy szklanki o pojemności 250 ml)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę – uważaj, by nie ubijać ich zbyt długo, by jej nie "przebić" - przebite będą rozdzielać się na "chmurki". Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier – po jednej łyżce, dokładnie miksując po każdej porcji. Następnie dodawaj żółtka, jedno po drugim, nadal ubijając.
Bezpośrednio do piany jajecznej przesiej mąkę pszenną razem ze skrobią ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj składniki za pomocą szpatułki (lub rózgi kuchennej) do ich połączenia. Nie używaj miksera! Dzięki temu ciasto będzie wyjątkowo lekkie i puszyste, pięknie wypełni formę i dobrze wyrośnie. Mieszanie ręcznie jest najbezpieczniejsze – unikaj miksera na tym etapie.
Dno tortownicy o średnicy 23–25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boków niczym nie smaruj. Ostrożnie przełóż ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię.
Piecz w temperaturze 170°C (góra-dół, bez termoobiegu) przez 35–40 minut – do momentu, aż patyczek wbity w środek wyjdzie suchy. Po upieczeniu natychmiast wyjmij ciasto z piekarnika i upuść (w formie) z wysokości około 30 cm na deskę położoną na blacie – to zapobiega opadaniu. Odstaw do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Gdy biszkopt będzie zimny, obkrój go nożykiem od formy i pokrój na 3 blaty, najlepiej długim, ząbkowanym nożem.
Krem
500 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru
Ubijamy śmietankę mikserem, pod koniec dodajemy 1 łyżkę cukru i jeszcze chwilę ubijamy. Trzeba uważać, by nie ubić śmietany na masło.
Nasączenie
500 ml wody
1 łyżka cukru
2 łyżki soku z cytryny
alkohol np. wódka (opcjonalnie)
Dodatkowo
500 g truskawek lub innych świeżych owoców
kwiaty do dekoracji (ich końcówki zanurzam najpierw w rozpuszczonej czekoladzie i zostawiam do wystygnięcia)

Składanie tortu
Pierwszy blat układamy na paterze, nasądzamy go dokładnie - wstarczy polewać powoli łyżka po łyżce cały blat.
Na blat układamy pokrojone w plasterki truskawki. Wykładamy na nie warstwę bitej śmietany (1/3 całości).
Na śmietanę układamy 2 blat, nasączamy go, układamy pokrojone truskawki, na nie kolejną część bitej śmietany, a potem 3 blat, który również nasączamy.
Na górny blat nakładamy pozostałą bitą śmietanę, a na nią całe truskawki.
Na górze, pomiędzy truskawkami wkładam zabezpieczone wcześniej czekoladą kwiaty. Dekoruję nimi również boki. Dekorowanie pozostawiam waszej fantazji.
Tort należy przechowywać w lodówce.
I voila!
Gdy spróbujesz daj mi znać jak wyszło - wrzuć na stories i oznacz mnie (@wnetrzara.ania), żebym mogła to zobaczyć 💛
Smacznego,
wasza Ania




Przepis na biszkopt pochodzi z bloga mojewypieki.com


