Cytrynowo-kremowy makaron ze szparagami i pistacjami
- Wnętrzara Ania
- 11 minut temu
- 2 minut(y) czytania

To jest jedno z tych intrygujących dań, do których wracasz wspomnieniami. Kremowy makaron z cytrynowym sosem, wstążkami szparagów i chrupiącymi pistacjami to coś, co przygotujesz w 20 minut, ale będziesz o tym myśleć cały dzień.
To prosty przepis, a wygląda (i smakuje) jak z bistro w Toskanii. Do tego świeża mięta i surowe wstążki ze szparagów – tak, można jeść szparagi na surowo, a w tej cienkiej wersji są naprawdę dobre! Nie ma co rozpisywać się dalej, trzeba gotować.
No to zaczynamy!
Cytrynowo-kremowy makaron ze szparagami i pistacjami - porcja dla 2 osób

Składniki:
230 g makaronu (np. tagliatelle)
1 duży ząbek czosnku (lub 2 mniejsze), cienko pokrojony
0,5 łyżeczki płatków chili
skórka i sok z 1 małej cytryny
250 g szparagów (twarde końcówki odcięte, reszta pokrojona w cienkie wstążki)
20 g masła
180–200 ml śmietanki 30%
30 g parmezanu (plus trochę do posypania)
kilka listków świeżej mięty
ok. 15 g pistacji, lekko rozgniecionych
Wykonanie:
Ugotuj makaron w osolonej wodzie, odlej ok. 60 ml (4 łyżki stołowe) wody z gotowania.
Na patelni roztop masło, dodaj pokrojony w plasterki czosnek, chili i skórkę z cytryny. Smaż ok. 2 minuty.
Dodaj większość szparagowych wstążek (kilka zostaw do dekoracji), smaż ok. 2-3 minuty, ale tak naprawdę do zmięknięcia. Wlej sok z cytryny i śmietankę, gotuj jeszcze 2–3 minuty.
Wymieszaj makaron z sosem, dodaj trochę wody z gotowania i parmezan. Dopraw solą i pieprzem.
Na koniec posyp wstążkami ze szparagów, miętą, pistacjami, parmezanem i skórką z cytryny. A jeśli masz ochotę, to polej jeszcze lekko oliwą – i gotowe.
Spróbuj tego w najbliższy weekend i daj mi znać, jak wyszło! A jeśli zrobisz – wrzuć na stories i oznacz mnie (@wnetrzara.ania), żebym mogła to zobaczyć 💛
Smacznego,
wasza Ania

