top of page

Cytrynowo-kremowy makaron ze szparagami i pistacjami

  • Zdjęcie autora: Wnętrzara Ania
    Wnętrzara Ania
  • 11 minut temu
  • 2 minut(y) czytania

Domowy wiosenny obiad ze świeżymi szparagami

To jest jedno z tych intrygujących dań, do których wracasz wspomnieniami. Kremowy makaron z cytrynowym sosem, wstążkami szparagów i chrupiącymi pistacjami to coś, co przygotujesz w 20 minut, ale będziesz o tym myśleć cały dzień.


To prosty przepis, a wygląda (i smakuje) jak z bistro w Toskanii. Do tego świeża mięta i surowe wstążki ze szparagów – tak, można jeść szparagi na surowo, a w tej cienkiej wersji są naprawdę dobre! Nie ma co rozpisywać się dalej, trzeba gotować.


No to zaczynamy!


Cytrynowo-kremowy makaron ze szparagami i pistacjami - porcja dla 2 osób



Składniki:

  • 230 g makaronu (np. tagliatelle)

  • 1 duży ząbek czosnku (lub 2 mniejsze), cienko pokrojony

  • 0,5 łyżeczki płatków chili

  • skórka i sok z 1 małej cytryny

  • 250 g szparagów (twarde końcówki odcięte, reszta pokrojona w cienkie wstążki)

  • 20 g masła

  • 180–200 ml śmietanki 30%

  • 30 g parmezanu (plus trochę do posypania)

  • kilka listków świeżej mięty

  • ok. 15 g pistacji, lekko rozgniecionych


Wykonanie:

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie, odlej ok. 60 ml (4 łyżki stołowe) wody z gotowania.

  2. Na patelni roztop masło, dodaj pokrojony w plasterki czosnek, chili i skórkę z cytryny. Smaż ok. 2 minuty.

  3. Dodaj większość szparagowych wstążek (kilka zostaw do dekoracji), smaż ok. 2-3 minuty, ale tak naprawdę do zmięknięcia. Wlej sok z cytryny i śmietankę, gotuj jeszcze 2–3 minuty.

  4. Wymieszaj makaron z sosem, dodaj trochę wody z gotowania i parmezan. Dopraw solą i pieprzem.

  5. Na koniec posyp wstążkami ze szparagów, miętą, pistacjami, parmezanem i skórką z cytryny. A jeśli masz ochotę, to polej jeszcze lekko oliwą – i gotowe.



Spróbuj tego w najbliższy weekend i daj mi znać, jak wyszło! A jeśli zrobisz – wrzuć na stories i oznacz mnie (@wnetrzara.ania), żebym mogła to zobaczyć 💛

Smacznego,

wasza Ania



Tagliatelle z kremowym sosem i wstążkami szparagów

Kremowy makaron z cytryną, pistacjami i miętą


bottom of page