top of page

Marchewka w pomarańczowej glazurze z fetą i ziołami

  • Zdjęcie autora: Wnętrzara Ania
    Wnętrzara Ania
  • 11 maj
  • 1 minut(y) czytania


To jedno z tych dań, które powstają z kilku prostych składników, a smakiem robi większe wrażenie niż niejeden skomplikowany przepis. Karmelizowana marchewka w sosie sojowo-miodowym z nutą pomarańczy, do tego słona feta i zioła. Prosta kombinacja, która sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i jako elegancki dodatek do kolacji z gośćmi.


Składniki:

  • 5 marchewek

  • skórka i sok z 1/2 pomarańczy

  • 1 ząbek czosnku (starty)

  • 1/2 - 1 łyżeczka płatków chili (wg preferencji)

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • 4 łyżki miodu

  • olej do smażenia

  • feta (ilość według uznania, ale nie ma co przeginać, to nie ona gra tu pierwsze skrzypce)

  • natka pietruszki lub mięta


Sposób przygotowania:

  1. Marchewki obierz i pokrój na talarki.

  2. W misce wymieszaj sok i skórkę z pomarańczy, przeciśnięty czosnek, chili, sos sojowy i miód.

  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż marchewki, aż się lekko zarumienią.

  4. Wlej przygotowaną miksturę i gotuj kilka minut, aż zgęstnieje i stanie się gęstą glazurą.

  5. Podawaj na ciepło lub zimno, z pokruszoną fetą i ziołami.


To danie zaskakuje prostotą i smakiem. Lubi towarzystwo, ale równie dobrze sprawdzi się solo.

Smacznego,

wasza Ania!





Przepis pochodzi z tiktoka Kukbuk.


bottom of page