Marchewka w pomarańczowej glazurze z fetą i ziołami
- Wnętrzara Ania
- 11 maj
- 1 minut(y) czytania

To jedno z tych dań, które powstają z kilku prostych składników, a smakiem robi większe wrażenie niż niejeden skomplikowany przepis. Karmelizowana marchewka w sosie sojowo-miodowym z nutą pomarańczy, do tego słona feta i zioła. Prosta kombinacja, która sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i jako elegancki dodatek do kolacji z gośćmi.
Składniki:
5 marchewek
skórka i sok z 1/2 pomarańczy
1 ząbek czosnku (starty)
1/2 - 1 łyżeczka płatków chili (wg preferencji)
4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki miodu
olej do smażenia
feta (ilość według uznania, ale nie ma co przeginać, to nie ona gra tu pierwsze skrzypce)
natka pietruszki lub mięta
Sposób przygotowania:
Marchewki obierz i pokrój na talarki.
W misce wymieszaj sok i skórkę z pomarańczy, przeciśnięty czosnek, chili, sos sojowy i miód.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż marchewki, aż się lekko zarumienią.
Wlej przygotowaną miksturę i gotuj kilka minut, aż zgęstnieje i stanie się gęstą glazurą.
Podawaj na ciepło lub zimno, z pokruszoną fetą i ziołami.
To danie zaskakuje prostotą i smakiem. Lubi towarzystwo, ale równie dobrze sprawdzi się solo.
Smacznego,
wasza Ania!


Przepis pochodzi z tiktoka Kukbuk.