top of page

Chlebek bananowy z czekoladą – prosty przepis z dojrzałych bananów

  • Zdjęcie autora: Wnętrzara Ania
    Wnętrzara Ania
  • 18 kwi
  • 1 minut(y) czytania

Nie wyrzucaj przejrzałych bananów! Zrób z nich przepyszny chlebek bananowy!



Zamiast wyrzucać przejrzałe banany, wystarczy 5 minut i piekarnik, żeby wyczarować coś totalnie pysznego. Ten chlebek bananowy jest wilgotny, lekko słodki, z kawałkami gorzkiej czekolady. A jeszcze lepszy jest z masłem. Tak, jak kanapka. I to taka, na którą czekasz cały dzień.


Co najlepsze? Robi się go w 5 minut i nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników.


Wszystko, co trzeba:
  • 4 dojrzałe banany

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki cukru (ale możesz pominąć)

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1,5 szklanki mąki

  • 50 g gorzkiej czekolady


Obrane banany rozgnieć widelcem. Mogą zostać spore kawałki, będzie potem je fajnie czuć w chlebku. Dodaj pozostałe składniki poza czekoladą. Całość wymieszaj. Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki. Wlej masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, keksówka świetnie się tu sprawdzi. Piecz przez 40 minut w 200°C do suchego patyczka.


Podaj go z masłem, może być jeszcze lekko ciepły, wtedy masełko pięknie się rozpuści. Na zimno z masłem też jest wybitne.

Smacznego!




bottom of page