Chlebek bananowy z czekoladą – prosty przepis z dojrzałych bananów
- Wnętrzara Ania
- 18 kwi
- 1 minut(y) czytania
Nie wyrzucaj przejrzałych bananów! Zrób z nich przepyszny chlebek bananowy!

Zamiast wyrzucać przejrzałe banany, wystarczy 5 minut i piekarnik, żeby wyczarować coś totalnie pysznego. Ten chlebek bananowy jest wilgotny, lekko słodki, z kawałkami gorzkiej czekolady. A jeszcze lepszy jest z masłem. Tak, jak kanapka. I to taka, na którą czekasz cały dzień.
Co najlepsze? Robi się go w 5 minut i nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników.
Wszystko, co trzeba:
4 dojrzałe banany
2 łyżki oleju
2 łyżki cukru (ale możesz pominąć)
1 łyżeczka soku z cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki
50 g gorzkiej czekolady
Obrane banany rozgnieć widelcem. Mogą zostać spore kawałki, będzie potem je fajnie czuć w chlebku. Dodaj pozostałe składniki poza czekoladą. Całość wymieszaj. Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki. Wlej masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, keksówka świetnie się tu sprawdzi. Piecz przez 40 minut w 200°C do suchego patyczka.
Podaj go z masłem, może być jeszcze lekko ciepły, wtedy masełko pięknie się rozpuści. Na zimno z masłem też jest wybitne.
Smacznego!
