top of page

Jabłkowy Gin Sour - jesienny drink o smaku szarlotki

  • Zdjęcie autora: Wnętrzara Ania
    Wnętrzara Ania
  • 4 gru 2024
  • 1 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 19 sty

Jeśli uwielbiasz smak szarlotki i marzysz o wyjątkowym koktajlu na chłodne wieczory, ten Jabłkowy Gin Sour to strzał w dziesiątkę! Idealnie sprawdzi się na jesienne kolacje i zachwyci Twoich gości.

Składniki:


Na koktajl:

  • 3 miarki tłoczonego soku jabłkowego

  • 1,5 miarki ginu (lub ginu 0% w wersji bezalkoholowej)

  • 0,5 miarki soku z cytryny

  • 0,5 miarki syropu cukrowego (woda wymieszana z cukrem)

  • Białko jajka


Do dekoracji:

  • Gęsty syrop (np. karmelowy, piernikowy, dyniowy) lub sok z cytryny

  • Cukier wymieszany z cynamonem

  • Plasterki suszonego jabłka


Przygotowanie:

  1. Przygotuj koktajl: Wlej do shakera tłoczony sok jabłkowy, gin, sok z cytryny, syrop cukrowy i białko jajka. Mocno potrząśnij przez około 20 sekund, aby białko dobrze się spieniło.

  2. Przygotuj kieliszek: Zanurz rant kieliszka w syropie lub posmaruj go sokiem z cytryny, a następnie obtocz w mieszance cukru z cynamonem.

  3. Serwowanie: Wlej koktajl do przygotowanego kieliszka, przelewając przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych resztek.

  4. Dekoracja: Udekoruj suszonym plasterkiem jabłka i ciesz się smakiem!


Wskazówka:

Wersja bezalkoholowa tego koktajlu smakuje równie wyśmienicie – wystarczy zamienić gin na jego 0% odpowiednik! Idealne połączenie słodkiego jabłka, kwaśnej cytryny i delikatnej pianki zachwyci każdego.


Smacznego! 🍏✨





bottom of page