top of page

Lemon posset – deser, który wygląda jak z najdroższych cukierni, a robi się go w 10 minut

  • Zdjęcie autora: Wnętrzara Ania
    Wnętrzara Ania
  • 6 maj
  • 2 minut(y) czytania


Dawno nie czułam takiej satysfakcji z deseru. Serio.Lemon posset to coś pomiędzy kremem a mousse’em – ale najfajniejsze jest to, że podajesz go… w cytrynie. Nie w miseczce, nie w słoiku, tylko w CYTRYNIE. I to zmienia wszystko.


To jeden z tych przepisów, które wyglądają jak z Pinteresta, a robi się je z 3 składników i jednego garnka. Nie pieczesz, nie ubijasz, nie kombinujesz.


🍋 Co to jest lemon posset?

To angielski klasyk – śmietanka gotowana z cukrem i zakwaszona cytryną, dzięki czemu gęstnieje bez żadnej żelatyny. Ma idealnie aksamitną konsystencję i cytrynowy, odświeżający smak. Nie za słodki. Nie za kwaśny. Taki w punkt.

Ale najlepsze? Podajesz go w skórce cytryny. To jest taki wow moment, którego nikt się nie spodziewa.


Składniki (na 10 cytrynowych porcji)

  • 6 cytryn (5 jako foremki, 1 na startą skórkę)

  • 330 ml śmietanki 30%

  • 80 g cukru

  • ok. 5 łyżek soku z cytryny (daj więcej, jeśli lubisz intensywnie cytrynowe)


Do dekoracji:

  • maliny

  • listki mięty

  • świeżo starta skórka z cytryny (zetrzyj tuż przed podaniem)


Wydrąż 5 cytryn. Przekrój je wzdłuż, a nie w poprzek – będą wyglądały jak małe miseczki. Wykrój środki, a potem wydrąż miąższ łyżką. Ostatnią cytrynę zostaw – będzie potrzebna tylko do skórki. Wyciśnij sok z wydrążonych środków.


W rondelku podgrzej śmietankę z cukrem, aż zacznie lekko bulgotać. Gotuj przez 3-4 minuty. Pilnuj by masa się nie przypaliła. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny, zamieszaj i zostaw na 10 minut.


Przelej krem do cytrynowych miseczek, gdy masa przestygnie i wstaw cytrynki do lodówki na minimum 3 godziny. A najlepiej – na całą noc.


Przed podaniem udekoruj malinami, listkami mięty i/lub świeżo startą skórką z cytryny.


Smacznego!







bottom of page