Lemon posset – deser, który wygląda jak z najdroższych cukierni, a robi się go w 10 minut
- Wnętrzara Ania
- 6 maj
- 2 minut(y) czytania

Dawno nie czułam takiej satysfakcji z deseru. Serio.Lemon posset to coś pomiędzy kremem a mousse’em – ale najfajniejsze jest to, że podajesz go… w cytrynie. Nie w miseczce, nie w słoiku, tylko w CYTRYNIE. I to zmienia wszystko.
To jeden z tych przepisów, które wyglądają jak z Pinteresta, a robi się je z 3 składników i jednego garnka. Nie pieczesz, nie ubijasz, nie kombinujesz.
🍋 Co to jest lemon posset?
To angielski klasyk – śmietanka gotowana z cukrem i zakwaszona cytryną, dzięki czemu gęstnieje bez żadnej żelatyny. Ma idealnie aksamitną konsystencję i cytrynowy, odświeżający smak. Nie za słodki. Nie za kwaśny. Taki w punkt.
Ale najlepsze? Podajesz go w skórce cytryny. To jest taki wow moment, którego nikt się nie spodziewa.
Składniki (na 10 cytrynowych porcji)
6 cytryn (5 jako foremki, 1 na startą skórkę)
330 ml śmietanki 30%
80 g cukru
ok. 5 łyżek soku z cytryny (daj więcej, jeśli lubisz intensywnie cytrynowe)
Do dekoracji:
maliny
listki mięty
świeżo starta skórka z cytryny (zetrzyj tuż przed podaniem)
Wydrąż 5 cytryn. Przekrój je wzdłuż, a nie w poprzek – będą wyglądały jak małe miseczki. Wykrój środki, a potem wydrąż miąższ łyżką. Ostatnią cytrynę zostaw – będzie potrzebna tylko do skórki. Wyciśnij sok z wydrążonych środków.
W rondelku podgrzej śmietankę z cukrem, aż zacznie lekko bulgotać. Gotuj przez 3-4 minuty. Pilnuj by masa się nie przypaliła. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny, zamieszaj i zostaw na 10 minut.
Przelej krem do cytrynowych miseczek, gdy masa przestygnie i wstaw cytrynki do lodówki na minimum 3 godziny. A najlepiej – na całą noc.
Przed podaniem udekoruj malinami, listkami mięty i/lub świeżo startą skórką z cytryny.
Smacznego!


