top of page

Syrniki - czyli miłość od pierwszego kęsa

  • Zdjęcie autora: Wnętrzara Ania
    Wnętrzara Ania
  • 9 kwi
  • 1 minut(y) czytania

Zrób je raz, a będą Twoim comfort food na zawsze!




Dziś mam dla Ciebie jeden z tych przepisów, które robi się z zamkniętymi oczami i zawsze wychodzą. Syrniki — mięciutkie, lekko słodkie placuszki z twarogu. Idealne na leniwe śniadanie, szybki deser albo coś pysznego do kawy.


Czego potrzebujesz?

  • 250 g twarogu

  • 1 jajko

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • olej do smażenia


Jak to zrobić?

  1. Twaróg rozgnieć widelcem, żeby masa była w miarę gładka.

  2. Dodaj jajko, cukry i mąkę — wszystko razem wymieszaj. Masa będzie lepka, ale taka ma być.

  3. Wilgotnymi rękami formuj małe placuszki. Możesz je delikatnie obtoczyć w mące, żeby się nie kleiły.

  4. Smaż na średnim ogniu na oleju — po kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią.


I gotowe!


Z czym podać?

Ze śmietaną, z jogurtem, z dżemem, z owocami — jak lubisz. Ja uwielbiam z łyżką jogurtu greckiego i borówkami.


Smacznego!





bottom of page