top of page

Tarta z porem, pieczarkami i gorgonzolą – kolacja, która robi wrażenie

  • Zdjęcie autora: Wnętrzara Ania
    Wnętrzara Ania
  • 5 kwi
  • 1 minut(y) czytania


Lubię dania, które wyglądają efektownie, a robi się je naprawdę bez stresu. Ta tarta to jeden z tych przepisów, które wracają u mnie regularnie – pasuje i na weekendowe spotkanie z przyjaciółmi, i na zwykły dzień, kiedy chcesz zjeść coś pysznego.


Kremowa, wyrazista, z delikatnym porem, pieczarkami i gorgonzolą, która robi całą robotę. A na spodzie klasyczne ciasto francuskie – szybkie i zawsze się udaje.


Składniki:

– 1 opakowanie ciasta francuskiego

– 1 duży por

– 500 g pieczarek

– 130–150 g gorgonzoli

– 100 g sera żółtego (startego)

– 4 jajka

– 200 g śmietany 18%

– 1 łyżka musztardy sarepskiej

– Sól, pieprz

– Olej do smażenia


Jak zrobić?

Zaczynamy od podpieczenia ciasta francuskiego – wykładamy nim formę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, aż delikatnie się zarumieni.


W tym czasie kroimy pora i pieczarki. Smażymy je osobno – pora do miękkości, pieczarki aż puszczą wodę i porządnie ją odparują. Doprawiamy solą.


W misce trzemy ser żółty, dodajemy śmietanę, jajka, musztardę, sól i pieprz – wszystko razem mieszamy, to będzie nasza masa jajeczno-śmietanowa.


Na podpieczony spód wykładamy podsmażone warzywa i rozkładamy je równomiernie. Na to układamy duże kawałki gorgonzoli – nie krój ich zbyt drobno, niech będą wyczuwalne.

Całość zalewamy masą i wstawiamy do piekarnika na 35–40 minut (170°C), aż wierzch się zetnie i lekko zarumieni.


Podawaj na ciepło albo w temperaturze pokojowej – smakuje świetnie w obu wersjach. A jeśli zostanie (co raczej się nie zdarza), idealnie sprawdzi się na drugi dzień do lunchboxa.


Smacznego!





bottom of page