top of page

Tort czekoladowo - kajmakowy, który jest tak intensywny, że jeden kawałek wystarczy

  • Zdjęcie autora: Wnętrzara Ania
    Wnętrzara Ania
  • 8 maj
  • 2 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 11 maj

To nie jest przepis na zwykłe ciasto. To tort, który zostaje w pamięci. Jeśli kochasz czekoladę i kajmak to musisz go zrobić. Ten tort jest tak intensywny, że choć kocham czekoladę, to nawet dla mnie jeden kawałek jest wystarczający.


Ten tort ma dla mnie też inne znaczenie, to tort, który jem raz w roku - na moje urodziny. A robi go dla mnie mój mąż.




Składniki na ciasto:

Wszystko powinno być w temperaturze pokojowej.


  • 200 g czekolady gorzkiej 70%, posiekanej

  • 200 g masła

  • 1 szklanka mleka (250 ml)

  • 3 jajka

  • 1 i 1/4 szklanki drobnego brązowego cukru

  • 150 g mąki pszennej tortowej

  • 65 g kakao (czyli pół szklanki)

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie)


Jak to zrobić – krok po kroku:

1. W garnuszku rozpuść masło z mlekiem, na małym ogniu. Gdy wszystko się połączy, dodaj posiekaną czekoladę. Wymieszaj aż powstanie gładki, błyszczący sos. Odstaw do przestudzenia.

2. W osobnej misce przesiej mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia.

3. Do przestudzonego sosu dodaj całe jajka i cukier. Wymieszaj rózgą kuchenną – nie musisz wyciągać miksera. Dodaj suche składniki oraz (opcjonalnie) likier. Wymieszaj tylko do połączenia.

4. Ciasto możesz wlać całe do jednej formy lub podzielić na 2 - o średnicy 23 cm – wyłóż je papierem do pieczenia. Piecz w 160ºC przez ok. 30-40 minut lub do suchego patyczka. Nie masz dwóch foremek? Nie szkodzi. Upiecz jedno ciasto i przekrój na 2 blaty – ale wtedy pieczenie potrwa trochę dłużej.

5. Wyjmij blaty i daj im wystygnąć.


Krem czekoladowy

  • 2 puszki masy kajmakowej (po 400 g)

  • 250 g czekolady gorzkiej 70%


Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź. W oddzielnej misce rozpocznij miksowanie masy kajmakowej. Dodawaj do niej czekoladę – partiami, powoli, cały czas miksując. Po kilku minutach masz gotowy krem, gęsty i intensywnie czekoladowy.


Składanie tortu

Przełóż blaty kremem – na pierwszy nałóż krem, a na niego drugi blat. Pozostały krem rozsmaruj na bokach i z wierzchu. Całość włóż do lodówki – krem pięknie zastygnie.


Jak przechowywać tort?

W lodówce. Ale zanim podasz – wyjmij go na 45–60 minut wcześniej.


To jeden z tych przepisów, które zapisujesz raz – i wracasz do nich latami. Spróbuj, a sama zobaczysz, że to tort, który zostaje w rodzinie.


Smacznego!





Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com.




bottom of page